Wat is de duurzaamste vloer?

Wat is de duurzaamste vloer?

Wat belangrijk is bij het zoeken naar de duurzame vloer is waar een dergelijke vloer precies aan moet voldoen. Duurzame vloeren worden geproduceerd door middel van duurzame materialen en processen die ecologisch weinig tot geen invloed hebben op de natuur. Daarnaast creëren dergelijke vloeren veiligere en gezondere gebouwen. Het gebruik van bijvoorbeeld linoleum vloeren heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit.

Bij de vergelijking van de levenscyclus van verschillende vloeren blijkt dat biobased vloeren, ofwel gemaakt uit snel herwinbare natuurlijke grondstoffen, een lagere impact op het milieu hebben dan andere soorten vloeren. Linoleum en marmoleum zijn veelgebruikte duurzame alternatieven met een lange levenscyclus.
 

► Natuurlijke materialen

Linoleum is een vloerbedekking gemaakt uit 97% natuurlijke grondstoffen waarvan 43% makkelijk te recyclen is. Belangrijke componenten voor het maken van deze vloeren zijn lijnzaadolie, houtmeel, kalksteen, jute en pigment.
 

► Natuurlijke omgeving

Wat speciaal is aan linoleum is dat het voor het grootste deel is gemaakt uit grondstoffen welke zijn verkregen uit een natuurlijke oorsprong die in 12 maanden volledig vernieuwd kan worden. Dit geldt voor jute en vlas, wat eenjarige gewassen zijn.
 

► Biologisch afbreekbaar

Dit maakt linoleum een natuurvriendelijke vloer die na een levenscyclus van meer dan 30 jaar opnieuw gebruikt kan worden. Omdat dit product biologisch afbreekbaar is kan het makkelijk verwerkt worden in afvalstromen. Ook levert een linoleumvloer een hoge calorische waarde. Dit betekent dat de thermische energie die de vloer oplevert bij verbranding hoog is. Door deze duurzame levenscyclus is linoleum een vloer waar de natuur voordelen van heeft.

Linoleum – en marmoleum vloeren zijn daarnaast anti-statisch. Hierdoor worden vuil, stof en andere kleine deeltjes afgestoten. Door deze hypoallergene eigenschappen worden deze vloeren veel gebruikt door mensen met ademhalingsproblemen zoals astma. Ook zijn de vloeren brandwerend, waardoor geen extra vlamvertragers nodig zijn.

Duurzaamheid behoort bij Forbo Flooring tot de kernactiviteiten. Het bedrijf beschermt, investeert en draagt zorg voor de omgeving bij de productie van verschillende vloeren.

 

« Terug naar het nieuws overzicht