Raamdecoratie Onderhoud Meer weten? Neem contact op

Raamdecoratie onderhoud


Aangezien de reinigingsinstructies verschillen per product, vindt u hieronder per productgroep de juiste manier van reinigen. Onderstaand advies is met zorg opgesteld, echter adviseren wij een professioneel reinigingsbedrijf in te huren. U kunt onder andere terecht bij Speed Clean Mobile.

 

► Houten Jaloezieën

In de meeste gevallen volstaat het om de jaloezie regelmatig schoon te maken met een plumeau of stofzuiger op de laagste stand om uw jaloezie schoon te houden. Vlekken en vuil dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden met een zachte, iets vochtige doek.
 

► Horizontale Jaloezieën

Luxaflex Jaloezieën zijn gemakkelijk te reinigen door allereerst de lamellen te sluiten en vervolgens met een plumeau, zachtharige kwast of een zachte doek stof af te nemen. Wanneer de lamellen erg vuil zijn, kunt u deze het best afnemen met een vochtige doek. Ook kunt u gebruik maken van een stofzuiger op de laagste stand. Grotere oppervlakken kunt u ook zachtjes schoonspuiten en daarna goed laten drogen.

Let op: Wanneer de stalen bovenbak van de jaloezie niet goed droog is, bestaat de kans dat deze gaat roesten.
 

► Silhouette Shades

Regelmatig afstoffen met een plumeau of met een stofzuiger op een lage stand is in de meeste gevallen voldoende om de Silhouette Shades schoon te houden. Vuil en de meeste vlekken kunnen verwijderd worden door het gordijn onder te dompelen in een bad met een mild (niet synthetisch) schoonmaakmiddel. Let op: laat de bovenbak niet nat worden! Vervolgens met water uitspoelen en in volledig neergelaten stand met de lamellen gesloten laten drogen. De Silhouette Shades niet strijken!
 

► Facette Shades

De stof regelmatig afsto¬ten met een plumeau is meestal voldoende om uw Facette Shade lang mooi en schoon te houden. Het antistatische 100% Trevira CS garen zorgt ervoor dat de Facette Shade langer vuilvrij blijft. Dieper vuil en de meeste soorten vlekken kunt u verwijderen met een vochtige doek of door de Facette Shade onder te dompelen in een bad met een mild (niet synthetisch) schoonmaakmiddel. Vervolgens met water uitspoelen en in volledig neergelaten positie in gesloten stand laten drogen. De Facette Shade niet strijken!
 

► Plissé en Duette Shades

De stof van zowel Luxaflex Duette als Luxaflex Plissé Shades is niet van de bovenbak en onderbak te scheiden. Ter voorkoming van grondige vervuiling kunt u de Duette en Plissé stof regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand.
Bij vlekken is het advies deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet synthetisch wasmiddel af te nemen.

Let op! Duette- en Plissé-stoffen welke zijn voorzien van een gemetalliseerde achterzijde dient u niet met water af te nemen omdat hierdoor de gemetalliseerde laag aangetast kan worden.

Voor het reinigen van het gehele product is het mogelijk om niet gemetalliseerde Plissé-stof, Plissé voorzien van coating en Duette stoffen, met uitzondering van de black-out versie, met onderlat in een bad onder te dompelen. U dient wel de stalen verzwaringslat uit de onderlat te halen door het kunststof eindkapje uit de onderlat te verwijderen.

Meer informatie over de reiniging van Duette- en Plissé-stoffen kunt u bij ons aanvragen.
 

► Rolgordijnen

Het doek van uw rolgordijn is meestal voorzien van een beschermende anti-statische laag. Vuil en stof hebben minder vat op rolgordijndoek dan op normaal textiel. Vlekken dienen evenwel snel behandeld te worden.

Bij lichte en/of plaatselijke vervuiling:
Alle stoffen, met uitzondering van de gemetalliseerde stoffen en Expressions, kunnen met een schone, lichte, vochtige en zachte doek of spons worden afgenomen. Aan het lauwe schoonmaakwater kunt u eventueel een niet-synthetisch wasmiddel toevoegen. Niet hard boenen of wrijven om te voorkomen dat de beschermlaag beschadigt! Gemetalliseerde stoffen en Expressions doeken uitsluitend droog reinigen.

Bij zware vervuiling:
Zwaar vervuild rolgordijndoek is minder eenvoudig te reinigen. Volledige onderdompeling van het rolgordijn in water is niet mogelijk. De stof is door verlijming aan de stalen rolbuis bevestigd en daarom niet separaat afneembaar. Door contact met water kan de stof van de buis loslaten en bestaat er verder kans op roest. Wij adviseren hiervoor een professioneel reinigingsbedrijf in te schakelen.
 

► Paneelgordijnen

Zachte stof
Haal de stof van het paneelgordijn van de bovenrail af. Ter voorkoming van ernstige vervuiling kunt u de raambekleding regelmatig afstoffen met een plumeau of met een stofzuiger op een lage stand. Bij vlekken adviseren wij deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water (max. 30 °C) met eventueel een niet-synthetisch
wasmiddel te verwijderen. Voor het reinigen van de stof van uw paneelgordijn is aan de bovenzijde een wasinstructie bevestigd.

Harde stoffen (inclusief expressions)
Het doek van uw paneelgordijn is meestal voorzien van een beschermende antistatische laag. Vuil en stof hebben minder vat op paneelgordijndoek dan op normaal textiel. Vlekken dienen evenwel snel behandeld te worden. Let op! Gemetalliseerde stoff¬en mogen niet met water in aanraking komen omdat hierdoor de gemetalliseerde laag aangetast kan worden.

Bij lichte en/of plaatselijke vervuiling
Alle stoffen, met uitzondering van de gemetalliseerde soort, kunnen met een schone, lichte, vochtige en zachte doek of spons worden afgenomen. Aan het lauwe schoonmaakwater kunt u eventueel een nietsynthetischwasmiddel toevoegen. Niet hard boenen of wrijven om te voorkomen dat de beschermlaag beschadigt!
 

► Shutters

Shutters en blinds zijn heel gemakkelijk in onderhoud. Stof en klein vuil veegt u er eenvoudig af met een plumeau of Swiffer. Hardnekkig vuil kunt u verwijderen met een licht vochtige doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen want die kunnen de lak aantasten. Het eenvoudigste en snelste maakt u de lamellen schoon door ze te sluiten en aan beide zijden schoon te vegen. U hoeft dan alleen nog een klein stukje van de lamellen lamel-voor-lamel schoon te maken.
 

► Horren

Wanneer uw hor geleiders heeft dient u het vuil te verwijderen uit de geleiders. De cassette en gaas kunt u schoonmaken met een vochtige doek of met een stofzuiger met opzetborstel. De geleiders uitsluitend smeren met siliconenspray.

Plisséhordeur
De cassette is snel uit te nemen voor reiniging of om op te bergen tijdens de wintermaanden. Het hele systeem is waterbestendig. Smeer de ketting uitsluitend met siliconenspray. Het gaas schoonspoelen met kraanwater. De spanning van het koord is na te stellen.