Onderhoud

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw product. Wij wensen u heel lang plezier van uw aankoop. Om het product extra mooi en lang goed te houden is het van belang dat u het product op de juiste manier onderhoudt. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, maar elk product vergt zijn eigen advies.

Hieronder vindt u de onderhoudsinstructies en wasvoorschriften op het gebied van al onze producten. Mocht u verder nog een vraag hebben, dan kunt u altijd contact opnemen middels info@giezenwoninginrichting.nl of telefonisch via 0591-612191.

Tapijt onderhoud

Tapijt vraagt, net als andere gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld uw kleding of auto, om regelmatig onderhoud. Goed onderhoud is niet moeilijk en hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het is een kwestie van de juiste methode!

De gouden regels zijn

 • Houd vuil buiten de deur, met behulp van bijvoorbeeld een rooster of een borstelmat bij de voor- en achterdeur.
 • Stofzuig regelmatig (twee maal per week is een minimum). Gebruik een goede stofzuiger, bij voorkeur met een elektrisch ronddraaiende borstel. Laat u bij de aanschaf goed adviseren door de leverancier over de onderdruk (minimaal 160 millibar), die veel belangrijker is dan het aantal Watts.

Reinigingstips

Vlekken? Geen paniek!

Wist u dat vrijwel iedere ‘alledaagse’ vlek met gewoon schoon water te verwijderen is? Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij. Pak direct een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlak fixeren.

Verder hebben wij voor vrijwel elke hardnekkige vlek (zoals koffie, kauwgom, rode wijn en bloed) diverse schoonmaakmiddelen in de winkel aanwezig.

Misverstanden

Veel vlekken ontstaan door een goedbedoelde maar verkeerde behandeling.  Zeephoudende schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wolwasmiddel, groene zeep, ossengal zeep) veroorzaken verkleuringen en halen de vlek in het beste geval slechts tijdelijk weg. Ook bijvoorbeeld het gebruik van zout en witte wijn op rode wijnvlekken is zo’n hardnekkig misverstand. Gebruik dus geen zeep!

Laminaat onderhoud

De regelmatige schoonmaak van je laminaatvloer bestaat uit het verwijderen van stof en los vuil. Dat kun je met een droge microvezeldoek doen.

Met de Quick-Step Onderhoudskit (bij ons verkrijgbaar) kun je zowel droog als vochtig reinigen. Bij droog reinigen zal de microvezeldoek al het vuil effectief verwijderen en opvangen. Voor een meer intensieve schoonmaak kun je de microvezeldoek licht vochtig maken. Voor deze vochtige schoonmaak gebruik je water met de aanbevolen concentratie Quick-Step Schoonmaakproduct. Je kunt ook een goed uitgewrongen dweil gebruiken.

Om vloeren met afgeschuinde kanten of V-groeven schoon te maken, is het aanbevolen ze alleen droog te reinigen, omdat een reiniging met water het vuil in de afgeschuinde groeven kan verzamelen, waar het soms moeilijk te verwijderen is. Daarom kunt je beter altijd eerst de vloer stofzuigen of met een microvezeldoek droog reinigen. Gebruik daarna indien nodig een vochtige microvezeldoek. Eindig altijd met een droge microvezeldoek.

PVC onderhoud

Het grote voordeel van PVC vloeren is dat onderhoud slechts minimaal nodig is. Stof kan eenvoudig verwijderd worden met een stofzuiger, bezem of swiffer. Wij raden verder aan de vloer periodiek te reinigen met Mflor Cleaner of RZ Cleaner (bij ons verkrijgbaar), hierdoor blijft de vloer in een uitstekende conditie.

Tips voor onderhoud

 • Voorkomen is beter dan genezen. Iedereen die bij u binnenloopt neemt een stukje ‘buitenwereld’ mee via zijn of haar schoenzolen. Door toepassing van een goede schoonloopmat voorkomt u grotendeels de inloop van vuil en vocht, waardoor u de vloer minder vaak hoeft schoon te maken en de levensduur ervan wordt verlengd;
 • Voorkom langdurig contact tussen vinyl en rubber. Door migratie kan er een blijvende donkerbruine verkleuring optreden;
 • Voorzie stoelpoten en ander meubilair van goede viltdoppen;
 • Geen zware voorwerpen over de vloer schuiven;
 • Vervang eventueel de wieltjes onder de bureaustoelen door wieltjes, die geschikt zijn voor vlakke vinyl vloerbedekking;
 • Gemorste vloeistoffen zo spoedig mogelijk verwijderen.

Polish

Hoewel de meeste PVC vloeren zijn voorzien van een PU beschermlaag, kunt u het product extra beschermen door het in de polish te zetten. Hierdoor creert u als het ware een extra beschermlaag. DIt heeft de volgende voordelen:

 • Aangehecht vuil laat zich makkelijker verwijderen;
 • Kleine krasjes, die tijdens het gebruik ontstaan, worden hersteld;
 • Eventuele strepen van schoenzolen laten zich eenvoudig verwijderen;
 • De naden tussen de stroken en tegels vloeien goed dicht, waarmee de vloer een betere vochtbestendigheid krijgt;
 • Een langere levensduur.

Vinyl onderhoud

Alle Novilon vloeren hebben Diamond Seal, een sterke coating die beschermt tegen krassen en slijtage. Schoonmaak en onderhoud is hierdoor zeer eenvoudig. Alle vloeren kunnen op dezelfde manier worden schoongemaakt.

Dagelijkse reiniging

Verwijder regelmatig stof en los vuil met een stofwisser. Verwijder vlekken met Monel en een licht vochtige mop.

Periodieke reiniging

Verwijder losliggend stof en vuil met een stofwisser. Reinig de vloer met Monel en een mop (0,25 l Monel / 10 l water). Laat de vloer drogen

Incidenteel onderhoud

Als uw vloer er na lang en intensief gebruik niet meer als nieuw uit ziet, kunt u de vloer als volgt herstellen: Schrob de vloer met Monel en een schrobborstel (0,25 l Monel / 10 l water). Neem het vuile water op met een trekker en mop of waterzuiger. Mop na met schoon water en laat de vloer drogen. Breng Monel zeepfilm aan met de mop (0,25 l Monel / 10 l water). Laat de vloer drogen.

Marmoleum onderhoud

Marmoleum vloeren hebben een sterke beschermende finish die schoonmaak en onderhoud eenvoudig maakt. Stofwissen is een snelle en eenvoudige manier om de vloer stofvrij te maken. Het vloeroppervlak wordt beschermd door het aanbrengen van een Monel film. Deze film zorgt voor minder aanhechting van vuil en wordt verwijderd bij de volgende reiniging. Bij regelmatig gebruik van Monel blijft het oorspronkelijke uiterlijk van de vloer behouden.

Dagelijkse reiniging

Verwijder regelmatig stof en los vuil met een stofwisser. Verwijder vlekken met Monel en een licht vochtige mop.

Periodieke reiniging

Verwijder losliggend stof en vuil met een stofwisser. Reinig de vloer met Monel en een mop (0,25 l Monel / 10 l water). Laat de vloer drogen

Incidenteel onderhoud

Als uw vloer er na lang en intensief gebruik niet meer als nieuw uit ziet, kunt u de vloer als volgt herstellen: Schrob de vloer met Monel en een schrobborstel (0,25 liter Monel per 10 liter water). Neem het vuile water op met een trekker en mop of waterzuiger. Mop na met schoon water en laat de vloer drogen. Breng Monel zeepfilm aan met de mop (0,25 l Monel / 10 l water). Laat de vloer drogen.

Topshield

Een onzichtbare laag met zichtbaar resultaat. Alle Marmoleum vloeren zijn voorzien van Topshield. Deze nieuwe en geavanceerde finish garandeert dat de rijke kleuren en dessins van Marmoleum scherp en helder blijven en geeft een betere bescherming tegen vuil en strepen. Marmoleum is mede door de Topshield toplaag eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Marmoleum met Topshield heeft een mat uiterlijk, zodat het natuurlijke karakter van Marmoleum behouden blijft. Marmoleum met Topshield kan op eenvoudige wijze worden verzorgd met Forbo Monel FloorCare.

Wasvoorschriften gordijnen

De meeste gordijn- en inbetweenstoffen zijn prima zelf te wassen, houd er echter wel rekening mee dat bijna alle (gordijn)stoffen kunnen krimpen. Dit kun je beperken door altijd de onderstaande procedure te volgen.

Zelf wassen

• Verwijder voor het wassen de haken (of wikkel ze in een sloop of washandje);
• Vul de wasmachine tot maximaal tweederde om grote wrijving van de stof in de trommel te voorkomen;
• Gebruik een fijnwas- of wolwasprogramma;
• Was de stof niet heter dan de maximaal aangegeven temperatuur;
• Gebruik een bont- of fijnwasmiddel om verkleuring te voorkomen;
• Hang de gordijnen altijd nat op.

Wasvoorschrift gordijnstoffen

Zoals hierboven besproken zijn de meeste stoffen zelf te wassen, maar ga niet te snel over op wassen. Het gordijn wordt er nooit mooier op. Soms is het voldoende het gordijn eens goed buiten uit te kloppen en op te frissen? Stoffen met natuurlijke grondstoffen (bijvoorbeeld katoen en linnen) kunnen een stuk krimpen door aanraking met water.

Wasvoorschrift inbetweens en vitrage

De meeste inbetweens zijn goed zelf te wassen en waar nodig lauw tot warm te strijken (één puntje). Het merendeel van de stoffen bestaan uit 100% polyester, hierdoor krimpt de stof vrijwel niet. Belangrijk is om ze nooit warmer dan 30 graden te wassen! Gebruik echter geen wasverzachter.

Wasvoorschrift veloursstoffen

Veloursgordijnen mogen niet zelf gewassen worden. Wanneer ze gekreukeld of geplet zijn, kun je de stof wel nevelen met ontkalkt water en daarna breed uithangen. Hang ze verder eens buiten op wanneer het mistig is, je zult zien dat ze behoorlijk opknappen.

Gordijnen strijken

Gordijnstoffen bevatten vaak een kreukherstellende finish. De meeste kreukels zakken er na de reiniging in een aantal weken vanzelf uit. Ga dus niet te snel over tot het strijken van gordijnen. Aan het strijken zijn risico’s verbonden. Het kan namelijk leiden tot vervorming en kreukgevoeligheid.

Vloerkleden onderhoud

Wanneer u een vloerkleed wilt reinigen is het belangrijk om rekening te houden met enkele regels. De regels hebben we voor u op een rijtje gezet:

 • Handel snel bij een vlek. De meeste vlekken zijn dan nog vloeibaar of makkelijk op te scheppen. Zorg er allereerst voor dat u zo veel mogelijk van het vlekmateriaal verwijderd. Dit kunt u doen door het er voorzichtig van af te schrapen of te deppen. Pas bij wol goed op dat u niet te hard dept. Bij krachtig deppen van een wollen tapijt wordt door de combinatie van vocht en druk het materiaal in een andere stand gebracht en dit kan zichtbaar blijven. Ga in ieder geval nooit wrijven. Op die manier vergroot u de vlek.
 • Maak een handdoek of theedoek nat en leg deze op de vlek. Een natte doek neemt direct vocht op in tegenstelling tot een droge doek. Dep hierna de vlek met een droge doek. Herhaal deze handeling enkele malen totdat u geen verkleuring meer op de hand- of theedoek ziet. Gebruik geen afwasmiddel, allesreiniger of iets dergelijks. Deze stoffen laten kleverige resten achter in uw vloerkleed. Hierdoor blijft stof en inloopvuil achter en het lijkt alsof de vlek weer snel terugkomt.
 • Wanneer de vlek nog niet weg is kunt u de vlek vochtig maken en strooit er eventueel maïzena op. Deze stof neemt zo het restant van het vocht op en het vuil op.
 • Wanneer het strooisel opgedroogd is kunt u het met de stofzuiger opzuigen.